img_0797

Margareta Rahm Jansson

Det är jag som heter Maggan och är alltså en av mentorerna till dessa fantastiska femmor! Vi möts av många utmaningar inom yrket och en av utmaningarna är att skapa en läslust hos eleverna. Att välja rätt högläsningsbok kan vara avgörande för att väcka intresset och för att skapa reflektioner och diskussioner kring innehållet.  När eleverna själva frågar efter lässtunder för att de så gärna vill läsa, då förstår man att man är på rätt väg.

Mina favorit högläsningsböcker  är ”God natt Mr Tom” skriven av Michelle Magorian och ”Alex Dogboy” av  Monica Zak samt ”Silke” av Bent Haller . Alla tre böckerna inbjuder till samtal om allas lika värde.

_______

Och det är jag som är den andra av oss tre mentorer. Jag heter Johanna och jag undervisar mest i just svenska. Ett ämne som är både glädjefyllt, spännande och framför allt väldigt viktigt. Min förhoppning är att jag kan få dela den känslan med alla mina fantastiska elever.

En av mina favoritböcker för högläsning är bl.a. Flugornas Herre, skriven av den brittiske författaren och nobelpristagaren William Golding. En fantastik bok om hur en grupp barn lär sig samarbeta för att överleva på en öde ö.

Johanna Lundholm

Johanna Lundholm

 

Maria Arvidsson

Jag heter Maria och är den tredje mentorn för femmorna.  I mina tidigare uppdrag som speciallärare och specialpedagog, låg fokus ofta på att stötta elevers läsförmåga och hitta en ingång till deras egen läsning. Att få intresse för böcker behöver inte vara att man till en början läser själv. Det kan vara via ljudbok eller högläsning av någon annan. Det är också viktigt att hitta en bok som för eleven känns hanterbar. En bok som inte är alltför tjock eller kanske skriven i dagboksform. Allt för att eleven inte ska behöva tappa berättelsens röda tråd. Lyckan att få uppleva att man läst ut en hel bok är underbar. Den lyckan får många att vilja läsa ytterligare en till. Hur vi pedagoger och andra vuxna runt omkring barnet, ser på läsning och själva gör, har stor betydelse för barnets läsutveckling och inställning till läsning.

Mina favorit högläsningsböcker är Spring! Fanny spring! av John Reynolds Gardiner och Ulf Starks böcker där jag bland annat kan nämna Min vän shejken i Stureby.