Edsteamet

En läsblogg för femteklassare

Historiska semlor

       (fotograf Margareta Rahm Jansson)

På fettisdagen bjöd Maggan, Johanna och Maria oss på semlor som vi fick göra själva -gott!

Här är lite fakta om semlor:  man åt semla innan fastan för att bygga upp ett bra lager, man skulle bli fet. På 1700-talet lyxade man till den med mandelmassa och varm mjölk(hetvägg).  Semla är döpt efter det latinska ordet simila, det finaste mjölet.  Svenskar äter i genomsnitt 4-5 semlor varje år.

Ture Sventon (undre bild) äter temlor (semlor) varje dag och kung Adolf Fredrik dog av semlor (hetvägg), han åt nog några stycken.

Här är ”Ture Sventon i Varuhuset. Den handlar om ett det sker en massa stölder  i ett varuhus som Ture Sventon ska försöka lösa. Författaren till Ture Sventon är Åke Holmberg. Jag gillar böckerna. /Alve 4A

 

 Omslag från Raben o Sjögren, Nordestedts förlag.

 

 

2 kommentarer

  1. Vilken fest, smarrigt. Ni vet att skillnaden mellan semlor och temlor är att temlor kan ätas året om. Bra va 😀

  2. Rektor Cilla

    15 mars, 2017 at 22:05

    Kul med all fakta om Semlan. Era såg riktigt goda ut också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 Edsteamet

Tema av Anders NorenUpp ↑