I skolan läser vi ofta sagor.  I femman ska vi skriva egna sagor. Här är massor med bra sagor från Unga Fakta:

http://www.ungafakta.se/sagor/

Så här kan folksagor definieras:

”Folksagor är sagor som har berättats av människor under långa tider och ingen vet vem som först berättade dem. De har berättats muntligt från generation till generation och har förändrats under vägen. Sagorna utspelar sig i fantasins värld och ofta under en historisk tid som man inte vet exakt när den var. Det förekommer en hjälte eller hjältinna i sagan och han eller hon strider ofta mot onda övernaturliga väsen som häxor eller jättar.

Folksagorna slutar alltid lyckligt och innehåller mycket livserfarenhet och visdom. Folksagan har hela tiden ett driv framåt och spänningen stegras hela tiden. Folksagorna innehåller ofta upprepningar. Talen tre och sju är viktiga, det kan handla om tre önskningar eller att någon ska göra tre saker för att nå sitt mål.

Personerna i sagorna beskrivs inte så detaljerat och de är enkla och tydliga, som den vackra prinsessan, den modiga pojken eller det fula trollet. Ingen folksaga innehåller ett modigt troll och en ful prins! ” Från:http://www.learnify.se/learnifyer/player?id=afc33644-f55b-44e3-8591-14367ca570b2&startId=148649

 

 

Jag har läst en bok som heter Väsen i vår tid. skriven av Tor Jäger och Jan Jäger. Den handlar om olika väsen som folk berättat om. Det är en spännande bok om olika monster. Boken är i en serie. jag rekommenderar den som vill läsa något om vad folk trodde på förr. Bokförlag Berghs Förlag AB.